Instructiuni

Paşi pentru a vă modifica, întreţine şi personaliza blogul

Pasul 1 – Login
Primul pas în modificarea blogului personal este să vă conectaţi la platforma de întreţinere a blogurilor. Pentru aceasta trebuie sa accesaţi o anumită pagină care vă permite să vă personalizaţi blogul după bunul plac. Adresa paginii de login pentru această platformă este de următorul fel:
http://adresa paginii dumneavoastră/wp-admin.

Exemplu:

Dacă pagina dumneavoastră are următoarea adresă: http://cadredidactice.ub.ro/popescu

Dumneavoastră veţi face login accesând următoarea adresă:   http://cadredidactice.ub.ro/popescu/wp-admin

Pasul 2 – Alegeţi-vă tema potrivită
După ce v-aţi logat, următoarea pagină ar trebui să vă apară:

În continuare va trebui să selectaţi din meniul din stânga Appearance, iar din submeniul care va apărea alegeţi Themes. În urma acestora trebuie să ajungeţi pe o asemenea pagină:

În mod implicit, dumneavoastră dispuneţi doar de o temă, astfel încât nu aveţi reala posibilitate de a alege una diferită, însă administratorul platformei vă poate pune la dispoziţie şi alte teme în cazul în care doriţi. Dacă preferaţi să optaţi pentru una dintre noile teme, va trebui să accesaţi acest meniu.

Pasul 3 – Alegeţi paginile blogului
La fel ca şi la pasul 2, după ce v-aţi logat, următoarea pagină ar trebui să vă apară:

În continuare va trebui să selectaţi din meniul din stânga Pages. În urma acesteia trebuie să ajungeţi pe o asemenea pagină:

Această pagină vă prezintă toate paginile conţinute de blogul dumneavoastră şi detalii legate de acestea(titlu, autor, data creării). În exemplul de mai sus singura pagină care apare pe blog, în afară de aceea implicită(Home), este About. Pentru modificarea unei pagini existente apăsaţi pe titlul paginii respective. În cazul nostru vom modifica pagina About astfel:

În continuare obţinem pagina de editare de unde putem schimba titlul paginii, avem posibilitatea de a introduce text, imagini, câmpuri personalizate de noi şi totodată de a ne formata întregul conţinut. Pentru utilizatorii mai experimentaţi există posibilitatea de a-şi creea întreaga pagină din cod HTML. Tot ce trebuie ca aceştia să facă este să acceseze meniul HTML(lângă meniul Visual). În final toate schimbările trebuie salvate apăsând pe butonul Update:

Revenind la pagina iniţială (Pages), dacă dorim să adăugăm o nouă pagină la blogul nostru, trebuie să apăsăm pe butonul Add New din partea de sus a ferestrei:

Acum se va deschide pagina prin care putem adăuga o nouă pagină la blogul nostru. În primul rând trebuie să îi dăm un titlu paginii noastre, titlu care va apărea în meniul principal. La fel ca şi în cazul editării unei pagini existente şi în acest caz avem posibilitatea de a adăuga text, imagini, câmpuri personalizate şi totodată să creăm întregul conţinut din cod HTML. Pe lângă aceste facilităţi, ca utilizatori putem salva o variantă a acestei pagini (ca ciornă) prin Save Draft şi putem să o previzualizăm prin Preview. În final tot ce trebuie să facem este să apăsăm pe Publish, iar pagina noastră va fi publicată pe blog. De asemenea trebuie menţionat că odată ce o nouă pagină a fost inserată, titlul acesteia va apărea automat în meniul cu pagini pentru a putea fi accesată.

Astfel arată meniul după ce am introdus o nouă pagină intitulată Pagina de test:

În funcţie de felul în care doriţi să vă organizaţi blogul, folosind metodele prezentate mai sus veţi putea adăuga şi edita paginile dumneavoastră

Pasul 4Posturi
În primul rând trebuie să se înţeleagă conceptul de Post, care nu este nimic altceva decât un comentariu public. Aceste comentarii sunt puse pe blog şi reprezintă mesajele pe care autorul blogului doreşte să le transmită celorlalţi. Termenul blog rezultă din combinaţia cuvintelor web şi log şi reprezintă un jurnal pe internet, iar mesajele din acest jurnal sunt de fapt aşa zisele posturi.
Fiecărui blog îi este atribuită o pagină responsabilă de posturi, adică o pagină care afişează posturile şi răspunsurile cititorilor. În mod implicit această pagină este pagina Home, însă dacă doriţi puteţi să vă alegeţi propria pagină pentru afişarea posturilor.
Pentru a afişa sau edita un post de pe blogul dumneavoastră trebuie să accesaţi secţiunea Posts:

În cazul blogurilor cuprinzătoare, autorii preferă să îşi structureze mulţimea posturilor în categorii. Pentru a creea o nouă categorie sau a edita una existentă trebuie să accesaţi submeniul Categories din meniul Posts.

Pentru a edita o categorie existentă daţi click pe categoria pe care doriţi să o editaţi. În fereastra care v-a apărut puteţi să schimbaţi numele categoriei, slugu-l(numele categoriei scris doar cu litere mici, cifre sau apostroafe – varianta URL friendly), părintele( în cazul în care doriţi ca această categorie să fie o subcategorie a unei alte categorii) şi descrierea acesteia. Pentru ca modificările să fie salvate apăsaţi la final pe butonul Update.

Pentru a adăuga o categorie trebuie să va întoarceţi în submeniul Categories şi să completaţi informaţiile cerute în partea din stânga a paginii în secţiunea Add New Category . Informaţiile cerute sunt exact aceleaşi ca şi în cazul editării unei categorii existente.

Singura diferenţă este faptul că la final va trebui să apăsaţi pe butonul Add New Category din josul paginii.

Să revenim acum la posturi. Pentru a adăuga un nou post sau a edita unul existent trebuie să accesăm meniul Posts:

În primul rând să vedem cum putem să edităm un post existent. Pentru aceasta trebuie să apăsăm pe postul pe care dorim să îl edităm. În cazul nostru este vorba de postul întitulat Primul post!:

În această pagină avem posibilitatea să schimbăm titlul postului dar de asemenea să introducem sau să edităm text, imagini, câmpuri personalizate de noi sau pentru cei mai experimentaţi să îşi creeze întregul post din cod HTML. Facilităţile acestea sunt identice cu cele pentru editarea unei întregi pagini. La fel ca şi în cazul acela, pentru a salva modificările trebuie să apăsăm în final pe butonul Update:

Dacă doriţi să adăugaţi un nou post apăsaţi pe submeniul Add New din meniul Posts:

În continuare va trebui să completaţi un titlu pentru postul dumneavoastră după care veţi trece la conţinutul propriu-zis. Aveţi posibilitatea de a introduce text, imagini sau câmpuri personalizate, dar totodată puteţi să formataţi conţinutul pentru un aspect mai plăcut. Dacă doriţi să salvaţi această variantă a postului(ca ciornă) apăsaţi Save Draft, iar dacă doriţi să previzualizaţi postul apăsaţi Preview. În cazul în care sunteţi muţumiţi cu rezultatul şi doriţi să publicaţi postul apăsaţi Publish.

Cu ajutorul celor prezentate mai sus veţi reuşi să publicaţi mesajele dorite pe blogul dumneavoastră. Cei care citesc aceste mesaje au posibiliatea de a adăuga comentarii referitoare la cele scrise de dumneavoastră, dar în cazul în care aveţi motive să nu doriţi ca unele răspunsuri să fie publicate, aveţi posibilitatea să le ştergeţi oricând. În mod implicit răspunsurile cititorilor trebuie validate de dumneavoastră ca autor al blogului şi numai după aceea vor avea statutul de răspuns admis.

Pasul 5 Plugins
În funcţie de drepturile pe care le-aţi primit de la administratorul platformei, dumneavoastră ca utilizator puteţi să instalaţi sau activaţi diferite pluginuri pentru blog. Pluginul este un progrămel care se integrează într-un program mai mare(blogul în cazul nostru) şi îndeplineşte anumite funcţii. În cazul blogurilor sunt folosite pluginuri pentru personalizare şi aspect, pentru comunicare cu utilizatorii, pentru eficientizare, pentru un rating mai mare pe motoarele de căutare şamd. Dacă doriţi să instalaţi, activaţi, dezactivaţi sau dezinstalaţi un anumit plugin vă rog să accesaţi meniul Plugins:

O mulţime de astfel de pluginuri sunt gratis şi se pot descărca de pe internet.

Concluzii
Cu ajutorul informaţiilor prezentate veţi reuşi să vă personalizaţi blogul şi să îl folosiţi eficient. Platforma pentru bloguri WordPress este foarte complexă şi conţine mult mai multe facilităţi decât cele descrise aici, dar pentru început acest ghid este mai mult decât suficient. Pentru cei interesaţi în a-şi creea un blog deosebit, vă invităm să citiţi tutorialele de specialitate de pe internet. O simplă căutare wordpress blog tutorial pe Google vă va oferi suficiente resurse pentru a obţine rezultatele dorite.

Vă dorim mult succes la blogging!

Paginile profesorilor Universităţii "Vasile Alecsandri" din Bacău