Tema 2 FDT 2015

Într-un schimbător de căldură cu plăci din industria laptelui, laptele pasteurizat, având temperatura de 75 ˚C este răcit până la temperatura de 30 ˚C, folosind ca agent de răcire apa, care se încălzește de la 15 ˚C la 65 ˚C. Știind că debitul de lapte supus răcirii este de 2400 L/min, să se întocmească bilanțul termic al schimbătorului de căldură și să se calculeze consumul specific de apă de răcire (exprimat în kg apă/kg lapte răcit). Pierderile de căldură în mediul ambiant se consideră neglijabile, iar schimbătorul de căldură funcționează în regim continuu, staționar.

Pe intervalele de temperatură considerate se admite că proprietățile termofizice ale laptelui și ale apei rămân constante, indepentente de temperatură:

  • Densitate apă: 0,990 g/mL
  • Densitate lapte: 1020 kg/m3
  • Capacitate termică masică apă: 4,18 kJ/(kg x ˚C)
  • Capacitate termică masică lapte: 3460 J/(kg x ˚C)

IMPORTANT!

  • Termen de expediere a problemei rezolvate: 6 mai 2015, ora 23:59
  • Tema rezolvată se trimite la adresa de e-mail: [lgavrila] at [ub] punct [ro] , ca fișier atașat
  • Fișierul atașat trebuie să fie în format .doc, iar numele fișierului să fie de forma: “Nume_Prenume_Grupa_T2_FDT.doc